tisdag 6 mars 2007

Den vita trädgården

Jag brukar säga att jag inte har någon älsklingsfärg, alla färger är fina i rätt nyans! Men jag blir avslöjad om någon kikar in i vårt hem, där är det väldigt mycket vitt... jag trivs att ha vitt omkring mig, det känns luftigt och harmoniskt.

I trädgården skulle jag också vilja ha hav av vita blommor, med gråbladiga och blågröna växter som sällskap.
Den engelska författarinnan Vita Sackville- West har väl, utanför sitt författarskap, mest gjort sig känd för sitt förhållande med Virginia Wolf och sin vackra trädgård i Sissinghurst.

Trädgården ser nästan magisk ut i månskenet, med lysande vita blommor mot en fond av mörka idegranshäckar och vita, små nattfjärilar som flyger omkring... Den sägs vara inspirerad av de vita trädgårdarna i Indien och av Hidcote manor, en annan engelsk trädgård.

Nu till min egen vita trädgård... *hahaha*...den är mest som en stor gräsmatta med små, ynkliga pinnar till träd. Bilden är från sommar numero uno, 2006.

Tanken är att det ska bli mycket vitt, men redan nu har det kommit in rosa och blått. Jag kan helt enkelt inte motstå en rosa pion eller små, små förgätmigej... Det som jag har lyckats få med mig från Vitas trädgård är iallafall:


-Pinnen på bilden är "nordens olivträd", ett silverpäronträd.


-Vita fingerborgsblommor, kungsliljor, brudslöja och höstanemoner (Honorine Jobert).


-Malört, gråbladig förgätmigej (Jack Frost) och blåbladiga funkior.


-Idegranshäck (hillii) på baksida.


-Vit klematis (Miss Bateman) och ros (waltz).

-Nu i vår hoppas jag att det tittar upp klosterliljor och vita tulpaner!

Nu hade även Vita fler färger i sin trädgård, i andra "rum". Har man en slottsträdgård så har man... Ja, jag får nog tillfälle att återkomma till hennes trädgård, men vi stänger porten för idag!

6 kommentarer:

Hemma på landet sa...

Men du, vilken fin blogg du har.:-)

Ja, men visst är det bra när pyssel bara kostar lite snöre och hjärtan för 2kr/st?

Puss Stina

Mimmi sa...

Tack det samma Stina :-)! Var hittar du dem?
Puss Mimmi

Sofie sa...

Gud vilken fin hall ni har! =) Supermysigt! Härligt med ett nybyggt hus! =) Vad söt din dotter var i dom rutiga kläderna! Supersötis!! Massa kramar!

Mimmi sa...

Sofie- tack! *Kramar tillbaka*

Smultronbuske sa...

Va är inte din trädgård vit!?! Det är iallafall min - vit av snö... Känns tungt att behöva vänta så länge innan man kan sätta spaden i marken och på riktigt komma igång med trädgården. Jag längtar efter att få plantera en härligt vit pion i min nya trädgård...

Mimmi sa...

smultronbusken- det har smält/ regnat bort nu i dagarna... äntligen lite vår här!